Veckans digitala spaning

Veckans digitala spaning ska reda ut  vad nyheten handlar om och hur den på något sätt kan påverka fastighetsbranschen. Här är några av veckans digitala nyheter som är intressanta.

Debatt: Etiska regler runt AI

En intressant debattartikel om AI. Många kommer fokusera på vad tekniken kan effektivisera. Men maskinlärande och smarta algoritmer som får bearbeta massor av data, behöver också en etiskt beslutsprocess. Vad får den och inte beräkna, t ex beteenden, urvalsprocesser som skapar klyftor i samhället osv.

https://digital.di.se/artikel/debatt-darfor-ar-hallbar-ai-det-nya-csr

Amazon key – leveranser i hemmet

Amazon lanserar nu eget lås med kamera (efter att tidigare i månaden köpt ett logistikbolag, efter att tidigare år köpt Whole Food) så de kan leverera mat innanför dörren. Amazon ryktas också lansera i Sverige efter årsskiftet. Detta kan påverka våra fastighetsägare då Amazon har tidsdumpat leveranser i städer vid introduktion (Madrid). De erbjuder infrastruktur (postbox, lås osv) som boende & fastighetsägare installerar vilket kan leda till en förlorad affärsmöjlighet.

https://www.recode.net/2017/10/25/16538828/amazon-key-in-home-delivery-prime-camera-lock

Google Sidewalks labs bygger datadrivet kvarter i Toronto

Googles systerföretag (under Alphabet Inc.) Sidewalk Labs tar sitt demoprojekt ut i verkligheten. De ska bygga ett helt kvarter i Toronto där sensorer är integrerade för ständigt få information från staden: Trafikflöde, ljudnivåer, luftkvalite, energianvändning, resemönster och avfall produktion. Google kan addera data om nya beteende till dagens användare sök- & köpbeteende.

https://torontoist.com/2017/10/civic-tech-google-sidewalk-labs-smart-cities/

Apply pay lanseras i Sverige

I veckan introduceras Apple Pay som gör det möjligt att betala med mobiltelefonen i flera butiker. Tekniken som gör detta möjligt är (bland annat) NFC som är kommunikationen mellan telefon & betalmaskin. Telefonen blir sedan en gateway med applikationer för verifiera dig som användare och din betalning. Om 85 % surfar med mobilen & 95 % svenskarna har internetbank med BankID. Borde inte NFC tekniken används till fler ändamål – tex passagesystem in och i fastigheten?

https://www.breakit.se/artikel/9374/i-dag-lanseras-apple-pay-i-sverige-har-ar-allt-du-behover-veta

Svenskarna och Internet

85% använder en smartphone, 95% betalar räkningar på mobilen och över 50% köper musik och film över internet. Statiken är otroligt viktig input i digitala strategier för våra medlemmar, då de hjälper till att gå från tro till skäl att tro. Om alla har med sig en mobil, surfar där idag, betalar och handlar. Har vi behov att stoppa upp ”större” telefoner som bokningsterminaler framför tvättstuga & möteslokaler? Resursslöseri?

http://news.cision.com/se/internetstiftelsen-iis/r/svenskarnas-internetvanor-i-rapporten-svenskarna-och-internet-2017,c2371566

Volvo köper garantibil

Börjar bilföretag också närma sig e-handeln med showroom för att känna & klämma, för sedan bygga bilen på webben. Volvo har iallafall tankarna på hantera andrahands marknaden.

https://www.breakit.se/artikel/9375/volvo-cars-koper-konkursboet-efter-storsatsningen-garantibil

Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *