Vecka 45 digitala spaningar

Veckans digitala spaning ska reda ut  vad nyheten handlar om och hur den på något sätt kan påverka fastighetsbranschen. Här är några av veckans digitala nyheter som är intressanta.

Smarta lås för ”innanför dörren” leveranser

Glue har inlett ett samarbete med både Bring och PostNord (vars Sverigechef i en paneldebatt nyligen lyfte fram “innanför dörren”-leverans han tror starkt på).

Såklart spännande utveckling, men en utveckling som fastighetsägare måste fundera på vad det är som sker.

När konsumenten själv (hyresgäst eller boende) köper och installerar digitala lås kommer det inte att bli den mest effektiva lösningen, tekniskt eller ekonomiskt sett. Även om tekniken kan lösa en smidigare passage in i lägenheten för hyresgästen och leveransföretaget måste de först in genom porten, och därmed genom fastighetens passagesystem och infrastruktur. Digitala lås är ett system och bör köpas och installeras som helhetslösning.

http://www.ehandel.se/Glue-avancerar-Nu-borjar-det-handa-saker-pa-riktigt,11249.html

Butlerservice till hyresgäster

 

Hello Alfred (Batmans butler) är en ny digital tjänst som erbjuds till fastighetsägare för att hjälpa deras hyresgäster med alla deras behov. Hyresgästerna erbjuds tjänster så som att få hjälp med städning, hämta tvätt, handla mat och så vidare.

När allt fler företag tar fram digitala tjänster som städning, tvätt, on-demand lager, verktyg-delning som förenklar människors vardag, så finns också en affärsmöjlighet för fastighetsägare. Nu kan nya typer av tjänster erbjudas till hyresgästen som kanske kan lyfta hyresrätten som boende.

http://www.crainsnewyork.com/article/20170521/REAL_ESTATE/170519856/batmans-butler-may-be-coming-to-your-building

 

Facebook Marketplace nu för bostäder

Facebook utökar sin satsning på Marketplace genom att nu även erbjuda uthyrningsmöjligheter för bostäder. När det kommer till Sverige vet inte.

Med dagens regler för hyresmarknaden är det med stor sannolikhet inte aktuellt att hyra ut sin bostad. Det som är intressant hur en stor och etablerad aktör i Sverige över annonser, nu får hård konkurrens och troligen också kommer bli utkonkurrerad.

https://www.breakit.se/artikel/9686/facebook-satsar-pa-bostader-mardromsbesked-for-blocket

Wallenstam erbjuder hyresgäster bilpool

I början av nästa år erbjuds Wallenstams hyresgäster i Stockholm, Göteborg och Uppsala ett hållbart och miljömässigt alternativ till att äga en bil. Genom ett nytt samarbete med Avis utökas mobilitetslösningen Wallenstam Drive och ger såväl bostads- som kommersiella hyresgäster tillgång till bil vid behov och till ett rabatterat pris.

Att erbjuda hyresgäster paketerade transporttjänster, likt DriveNow, Uber, Sunfleet eller Avis, är framtiden. En utveckling som följer konsumentbeteende och delningsekonomin. MEN, alla tjänster som hyresgäster erbjuds via fastighetsägare bör ha en plattformspartnerskap i grunden. Det är så fastighetsägare kan få ut ett större värde ur modellen, inte enbart återförsäljning. Risken är att det blir en oflexibel modell, som både kostar och är dyr att hantera i slutändan.

https://www.wallenstam.se/sv/wallenstam/pressrum/pressmeddelanden_press/?pressItemId=1529645

Matkassebolag värdet till nästan 20 miljarder.

Det tyska matkassebolaget Hello Fresh är värderat till nästan 20 miljarder kronor. Under sina sex år har de växt lavinartat och leverera idag över en miljon matkassar i veckan. 52 000 000 matkassar om året i snitt.

Hur påverkar detta fastighetsbranschen? Dagligvaruhandeln över nätet har inte tagit fart full ut ännu. De rena internetbutikerna som Mathem.se och Linas Matkasse är några av leverantörerna som har växt enormt, medans de traditionella ICA, Coop, Liedl och Netto inte fått fart i e-handeln. Men detta är bara en tidsfråga och när e-handeln brakar loss här kommer även andra branscher följa med.

Detta innebär att allt fler matkassar kommer levereras in till hyresgäster via fastigheten.

https://www.breakit.se/artikel/9539/svenska-jessica-shultz-matkasse-varderas-till-16-6-miljard

Hur är livet på insidan i WeWorks Co-living projekt

 

En av de bästa dokumenterade texterna om att bo och leva i en co-living fastighet. Precis som Epicenter och Co-working, erbjuder WeWork ett liknande koncept för boende. Du äger inget, allt tillhandahålls och allt delas. Hipster-paradis, vuxna som bor i en studentbostad eller hus av kreativa människor? LÄS!

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-11-02/what-life-is-like-inside-wework-s-communal-housing-project

Technopolis gör entré på Stockholmsmarknaden

UMA Kungsbron blir det första UMA Workspace i Sverige, och den största UMA-anläggningen hittills med 2 350 kvadratmeter kontorsyta, inklusive cirka 50 kontor, 90 hot desks och tio konferensrum.

Detta är bara ett av kommande företag som dras till ett av världens mest innovativa tech-städer, Stockholm. Målet är att starta workspace för nya och spännande företag att etablera sig i deras kontor, men också utnyttja att de har kontor över allt i världen som ingår i ”medlemskapet”. Lite som SATS, träna var du vill i vilken stad. Så arbeta var du vill, vilket är en fördel när man som företag ska etablera sig på nya marknader.

http://www.fastighetssverige.se/artikel/technopolis-gor-entre-pa-stockholmsmarknaden-26310

Storsatsning på e-handelsboxar till svenska flerbostadshus

Bara några dagar efter att Amazon tillkännagivit en superstor satsning på paketskåp i flerbostadshus i USA, kommer nu nästa utveckling på området – denna gång i Sverige. Postboxar kan ses som den perfekta lösningen för att hantera leveranser, ur ett logistikperspektiv. Men en modell som idag inte inkluderar fastighetsägare och inte heller ger fastighetsägare en möjlighet att skapa värde i leveransen. Den största friktionen i all leverans är hantera sista biten i fastigheten som innebär access till fastighetens port, postutrymme eller lägenhet.

http://www.ehandel.se/Storsatsning-pa-e-handelsboxar-till-svenska-flerbostadshus,11251.html

Extra:

Intressant spaning angående omstörtning av fastighetsbranschen

Indy Johar beskriver en del intressanta, sedan tidigare kända och några nya, perspektiv runt hur digitaliseringen kommer påverka fastighetsbranschen.

https://provocations.darkmatterlabs.org/towards-a-real-disruption-998a8e42cb63

En spaning om framtidens handel att fler affärer kommer öppnas än stängas.

https://www-forbes-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.forbes.com/sites/richardkestenbaum/2017/09/11/there-will-be-more-retail-stores-opening-than-closing-in-2017/amp/

Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *