Vecka 47 digitala spaningar

Veckans digitala spaning ska reda ut  vad nyheten handlar om och hur den på något sätt kan påverka fastighetsbranschen. Här är några av veckans digitala nyheter som är intressanta.

”Enkelt” att hacka Amazon Key

Cybersäkerhetsforskare väcker oro över Amazons nya tjänst som gör det möjligt för förare att leverera paket i ditt hem. Amazon Key är ett sätt för förare att låsa upp din dörr och spela in deras vistelse med en trådlös säkerhetskamera, men den bekvämligheten kan medföra en allvarlig risk.

Med anledning till IT-säkerhetsbristerna som Ekot avslöjar: Tusentals it-system har allvarliga säkerhetsbrister så bör ett låssystem vara en del av fastighetens infrastruktur och ansvar för fastighetsägare.

https://www.cbsnews.com/news/researchers-find-amazon-key-flaw/

Trafikljus i trottoaren för att varna telefonanvändare

För att undvika ödet för sina smartphoneberoende invånare, försöker en nederländsk stad ett pilotprogram för att sätta trafikljus där alla redan tittar, på trottoaren.

Intressant artikel utifrån att förstå användarna (medborgare) och utveckla staden utifrån deras behov och beteendemönster.

https://qz.com/942104/people-wont-stop-staring-at-their-phones-so-this-dutch-town-put-traffic-lights-on-the-ground/

Digitala postboxar kan bli framgångsrecept för Apotea

I ett nytt samarbete ska Best Transport tillsammans med Qlocx ta nästa steg mot framtidens hemleveranser. Detta genom digitala paketboxar. Med den tekniska lösningen kan paket levereras hela vägen hem till säkert förvar utan att mottagaren behöver vara hemma. I inledande test levereras paket från nätapoteket Apotea till slutkonsumenter i Stockholms län.

Ytterligare en vecka med nyhet om teknik, ekosystem mellan produktleverantör, tjänstebolag och logistikbolag för effektivisera leveransen. Att det händer nu och allt fler lösningar kommer från externa leverantörer till fastighetsägare är en fråga som fastighetsbranschen måste arbeta med.

http://www.akeritidning.se/svensk-akeritidning/nyheter/2017/11/19/digitala-paketboxar-kan-bli-framgangsrecept-for-apotea

Volvo ska leverera tiotusentals bilar till Uber

Svenska Volvo Cars och Uber har skrivit ett ramavtal om att mellan 2019 och 2021 leverera upp till 24 000 så kallade basfordon som är kompatibla med självkörande tekniker. Modellen ifråga är XC90 som specialutformats i samarbete mellan de båda företagens ingenjörer. Bilarna som levereras kommer att vara utrustade med all nödvändig säkerhet och grundläggande självkörande teknik som sedan kryddas med Ubers egenutvecklade självkörande teknik.

Intressant samarbete där Volvo blir en “hårdvaruleverantör” och samarbetar med tjänstebolag. Kan fastighetsägare samarbete med tjänsteföretag i framtiden där de tillhandahåller en bra infrastruktur? Kanske till och med erbjuder fastigheten med transporter från Uber.

http://teknikensvarld.se/volvo-ska-leverera-tiotusentals-bilar-till-uber-553357/

AMF öppnar nytt experimentellt retailkoncept

AMF har skapat ny typ av innovation inom kontor med co-workingskonceptet Epicenter och gör det nu igen inom handeln.

The Lobby är ingen ny handelsplats utan en yta för möten och där aktörer kan hyra in sig på allt från 2 till 20 kvadratmeter och rekommendationen är att inte skriva för långa kontrakt. Plagg and sell, upplevelsebaserad konsumtion och presentatation och click and collect är några av ledorden.

https://www.handelstrender.se/amf-oppnar-nytt-experimentellt-retailkoncept/

Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *