Veckans digitala spaning – v44

Veckans digitala spaning ska reda ut  vad nyheten handlar om och hur den på något sätt kan påverka fastighetsbranschen. Här är några av veckans digitala nyheter som är intressanta.

WeWork, Co-working plattformen, köper fastigheter i London

Wework, som drog igång 2010, har som sin affärsidé att hyra utrymme från hyresvärdar, inreda och sedan hyra ut till högre priser till företag och privatpersoner. Idag är de värde över 20 miljarder dollar, vilket ger dem möjligheten att köpa 12 st byggnader i Londons Finansdistrikt från Blackstone Group. Från att vara en digital tjänst blir de morgondagens fastighetsägare.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-27/wework-said-in-talks-to-buy-785-million-blackstone-u-k-project

Lidl vill bli först med självkörande transporter

Tyska Lidl vill vara den första svenska livsmedelskedjan som har självkörande transporter. Därför har man dragit igång ett samarbete med Stockholmsbaserade techbolaget Einride.

Att livsmedelsföretag fokuserar på bättre och smartare logistiklösningar kommer att bli allt vanligare. Lidl gör det ur ett miljöperspektiv, men när tekniken är på plats och fungerar – vad hindrar dem att leverera varor till hemmet eller kontoret?

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.691308/lidl-sjalvkorande-transporter

Bilföretag vill inte dela data med Google

Framtidens autonoma bilar behöver vara kopplad till en dynamisk karta med information, som att finns det parkeringsplatser på gatan, har fartgränsen ändrats, olyckor och finns det laddstolpar lediga. Bilen behöver information, och ett naturligt val hade varit att använda Google.

Det artikeln beskriver är att bilproducenterna vill hellre samarbete med en oberoende kartlösning. Varför ska de generera massor av information från sina bilar, för att bara ge allt till Google? Samma frågor bör Fastighetsägare ställa sig: kommer våra fastigheter generera massor av information som vi ger bort gratis?

https://dailykanban.com/2017/10/good-bye-google-eu-japanese-dynamic-mapping-partnership-emerges/

Styr lampor i hemmet via din Iphone

Ikeas smarta lampor erbjuder nu stöd för Apples Homekit. Det innebär att Homekit-användare kan komma åt Ikeas belysningssystem Trådfri direkt från Hem-appen på sin Iphone, Ipad eller Apple Watch. Ikea gör en rejäl satsning runt det smarta hemmet och fastigheten. De kommer allt fler produkter som är öppna att integrera direkt mot Apple och Amazon Echo. Ikea har stort kundförtroende och prispressar produkterna, vilket kommer innebära att allt fler hem kommer konsumenten stå för en del smarta finesser.

https://digital.di.se/artikel/ikeas-smarta-lampor-far-iphone-stod

E-barometern för september

Postnord släppte i veckan septembers E-barometern som visar hur svenskar konsumerar på nätet. 63 procent av svenskarna handlade på nätet under september månad och det konsumenterna handlade främst på nätet var kläder, skor, skönhetsprodukter, hälsoprodukter och böcker.

Fastighetsägare med hyresgäster kan använda detta för få en koll på att e-handeln ökar, 13 % av alla leveranser sker till hemmet och prognosen visar att detta kommer att öka.

https://www.postnord.se/ebarometern-konsument

Extra lästips

Vi på Fastighetsägarna Stockholm har skapat en mötesplats för startups inom fastighets teknologi, även kallat proptech, och våra medlemmar. Allt fler företag ansluter sig till webbplatsen www.proptechstockholm.se. Denna intervjun med Daniel Kraft ger bra förklaring hur proptech kommer vara en viktig del i den digitala transformation som sker i branschen.

http://forvaltarforum.se/2017/11/01/hur-forandrar-proptech-var-varld/

Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *