Veckans digitala spaning V48

Veckans digitala spaning ska reda ut vad nyheten handlar om och hur den på något sätt kan påverka fastighetsbranschen. Här är några av veckans digitala nyheter som är intressanta.

Tjänstefel att inte lära sig AI

Aurore Belfrage på Svenska Dagbladet skriver i en väldigt bra krönika om AI och behovet av data.

Ibland känns det som om man är sist att fatta galoppen och att alla andra har sprungit om en. Vi läser svulstiga rubriker om den Artificiella Intelligensen, AI, och hur den revolutionerar samhället i grunden. Dessutom bör du verka kunnig och intresserad när självgoda förpubertala grundare av tech-startups förklarar hur de ska transformera din bransch och att du är en dinosaurie.

Aurore trycker på en viktig del att när alla pratar om AI, Big Data och smarta algoritmer så glömmer man att vi har inte all data tillgänglig idag. Vi har inte heller modeller för att på standardiserade sätt förstå ”språket” som datan leverererar. Detta gäller i allmänhet alla domäner men synnerhet även fastighetsbranschen.

https://www.svd.se/tjanstefel-att-inte-lara-sig-ai

Smarta städer för hållbara samhällen

Ingen nyhet i form av artikel eller krönika. Men Telia har tillsammans med Artur D Little skriver en rapport om drivkrafter, vägval och framgångsfaktorer för digitaliseringen av svenska städer.

http://resources.mynewsdesk.com/image/upload/t_attachment/abu6hq8gfodfx5y3xlsw.pdf 

Chicago stämmer Uber för dataintrång

Problemen slutar inte komma för Uber som har allvarliga problem med att hantera sårbarheter runt deras användares säkerhet. Är det inte chaufförer som är kriminella eller som inte behöver någon bakgrundskontroll så är det, som nu, för stora håll i data-säkerheten.

Chicago med flera delstater stämmer Uber för att de inte arbetat tillräckligt för att skydda medborgarnas data.

Vi kommer garanterat se allt fler digitala tjänsteföretag som växer kraftigt med att användare ”enkelt” både köp och använder tjänsterna. Information från dessa applikationer som sparar och ”ansvarar” för människors beteende. Här kommer det att ställas hårdare krav på företag som individ.

https://www.breakit.se/artikel/10074/chicago-stammer-uber-for-dataintranget

Stora tester av självkörande fordon drar igång i Sverige

Flera större tester av självkörande fordon startar snart i Sverige, enligt det statligt finansierade programmet Drive Sweden. Till exempel i Kista där man kommer kunna åka en helt självkörande minibuss och i Göteborg där vanliga bilförare får testa självkörande bilar.

Vi har självkörande bilar – NU! Teknikens utveckling går otroligt fort och frågan är hur länge regleringar kan hindra att detta utvecklas fullt ut?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6828521

Så ska techbolagen pressa priserna i byggsektorn

Kostnaderna för bostadsbyggandet ökar i rask takt. Nu knyts förhoppningarna till en ny generation startupbolag, it-konsulter och robottillverkare som lovar att pressa priserna med hjälp av ny teknik.

Teknik kommer vara med att förändra alla branscher. Den största skillnaden i effektivitet tror jag kommer av att andra branschers entreprenörer kommer in och se att detta kan man göra annorlunda. Ett exempel är Katerra som gamla Tesla chefer har startat en fabrik för prefab hus likt bilproduktion.

https://digital.di.se/artikel/sa-ska-techbolagen-pressa-priserna-i-byggsektorn

WeWork köper Meetup

20 miljarder dollarbolaget WeWork köper Meetup, som är en community plattform med över 35 miljoner användare för ”event”. WeWork expanderar sin affär när de förutom köpt gymkedjan, Lord och Taylor´s flagship affär i New York och öppnat ett dagis.

Att WeWork kan använda fastigheten som en infrastruktur och ovanpå denna bygga relationer, tjänster och upplevelser för sina hyresgäster är fantastiskt. Som fastighetsägare måste man funder på vilket väg val man vill göra: Ha Apple och App-storen eller enbart Apple telefonen.

https://mobile.nytimes.com/2017/11/28/business/dealbook/wework-meetup.html?referer=https://www.linkedin.com/

 

Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *