Hur påverkas fastighetsägare av Com hem och Tele2 affären?

I dagens alla tidningar kunde man läsa den stora nyheten att mobiloperatören Tele 2 och bredbandsoperatören Com hem går samman i ett gemensamt bolag. Hur påverkar detta fastighetsägare med Com hem kabel-tv?

Bildresultat för Comhem och tele2

Det här är i första hand till fördel för konsumenterna som får tillgång till ett brett utbud av tjänster. Genom sammanslagningen får det nya bolaget ”Nya Tele2” ett liknande utbud som Telia som kan erbjuda mobilt och fast bredband och genom det tidigare förvärvet av TDC även en stark företagsverksamhet.

Telekombranschen eller bredbandsbranschen är en mogen marknad, som inte växer då de flesta har idag en fast anslutning och ett mobilabonnemang. Detta bidrar till en kostnadspress. De tidigare ”innehållstjänsterna” som stora TV-paket och IP-telefoni byts ut till streaming tjänster så som Netflix, HBO Nordic, Cmore och Viaplay. Ett bevis på detta är att under 2017 har Netflix fler kunder än kabel-tv leverantörerna i USA, vilket sänder en signal att vart marknaden är på väg.

Därför behöver bredbandsleverantörer leta efter nya sätt att skapa skalfördelar, vilket gör en affär mellan Com hem och Tele2 logisk.

En framtids spaning är att genomslagningen också ligger i linje med att Kinnevik (Tele2 huvudägare) sätter allt större fokus på att gå från internetleverantör till en medialeverantörer. Det vill säga att de vill producera TV-innehåll via olika distributionsplattformar (AppleTV, Mobiltelefoner via appar och Smart-TV) som kräver bredband. Något som amerikanska telekomoperatören AT&T försökt med genom att köpa upp Time Warner.

Med andra ord så kommer affären med stor sannolikhet ge fördelar för konsumenter som får ett större och bättre utbud. Helt enkelt en affär i den digitala tidsåldern.

Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *