Veckan spaning: Framtidens teknik finns redan idag

Veckan spaning ger inspiration till framtidens tekniker som finns idag. Många gånger faschineras människan av teknikens utveckling och vad som kan ske i framtiden. Men mycket finns redan idag och utvecklas så snabbt att vi troligen kommer se framtiden närmare än vad vi tror. Här bjuder vi på några video om teknik som är fantastiskt.

Aipoly – förändrar shopping med AI

Genom kameror och AI kan Aipoly få ut massor av information från t ex en affär. Vad man handlar, vad människan gör, vilka varor osv. Information som kan användas för fastighetsägare eller butiksägare. Men också hjälpa blinda att se vilka varor de köper och innehållet i den.

https://youtu.be/t33G77R7FJQ

Nanoteknik kommer förändra allt material

Videon visar ”Ultra-Ever Dry” som är en beläggning som fullständigt avstöter nästan alla vätskor. Beläggningen består av proprietär nanoteknologi för att belägga ett föremål och skapa ett luftskydd mot dess yta. Ytor som kan nu avstöta vatten, raffinerad olja, våtbetong och andra vätskor. Tänk att ha nano-teknik som material i våra fastigheter, kan vi undvika ytor för klotter, vattenskador eller imma på rutor?

https://www.youtube.com/watch?v=1BVu1wqJN3w

Amozon robotiserade plocklager

Amazon köpte ett robotföretag som heter Kiva Systems 2012 för 775 miljoner dollar (632 miljoner pund). Kivas robotar automatiserar plocknings- och packningsprocessen i stora lager på ett sätt som kan hjälpa Amazon att bli effektivare. Robotarna – 16 tum långa och nästan 145 kilo – kan springa vid 5 mph och haulpaket som väger upp till 317 kg.

2017 hade Amazon 30 000 robotar som arbetar tillsammans med 230 000 personer i sina lager.

https://www.youtube.com/watch?v=cLVCGEmkJs0

Bilar kör själv redan nu

Waymo startade som Google självkörande bil projekt 2009 är redan redo för nästa fas. De har idag fullt självkörande bilar, vilket är den mest avancerade autonoma bilen som finns idag. De testar till och med sina bilar på publika gator.

https://www.youtube.com/watch?v=aaOB-ErYq6Y

Atlas robot

Nu kan Boston Dynamics Atlas-robot göra bakåtvolter. Vi har sett robottillverkarna på Boston Dynamics bygga maskiner som går på två ben, som går på fyra ben, som åker på hjul, som kan ställa sig upp, som kan bära lådor och som till och med kan gå runt i skogen. Men frågan är om något kan slå Atlas-modellens senaste uppgradering: bakåtvolter

https://www.youtube.com/watch?v=fRj34o4hN4I

Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *