Rapport från Silicon Valley dag 3

Sista dagen i San Francisco och Silicon Valley. Det är väldigt bekvämt att taxitjänster som Uber och Lyft finns, när det är stora avstånd mellan olika platser och förklara på rätt sätt var man ska. Det märks också tydligt när marknaden för “mobilitetstjänster” når en viss volym, för då adderas många extra flexibla tjänster som samåkning, certifierade förare som erbjuder assistans och handikapptransporter.

På schemat idag har det varit Coworking safari, knyta kontakt med US Society for Construction Solutions här nere i Bay Area samt träffa Google Nest. Att besöka Google Nest grundare och mannen bakom iPod var insiktsfullt. När han bekräftar modellen hur vi tänker runt plattformiseringen – där fastighetsägare kan hantera sina tillgångar mellan hyresgäster och tjänsteleverantörer – så är det stort.

Co-working och nya typer av kundbehov

Sedan 90-talet har San Francisco ekonomi utvecklats från turism och handel till de växande områdena teknik och finans. Med en kultur av ständigt föränderliga, snabbväxande och flexibla så har det varit svårt för fastighetsägare att möta marknadens kundbehov. Företag går från 5 till 100 anställda på några månader, där de snabbt växer till nya städer med behov av folk på plats. Detta har öppnat en marknad för co-workings platser där “kontorsoperatörer” tagit över relationen och servicelagret mellan hyresgästerna och fastighetsägarna.

Det finns över 40 stycken olika företag som erbjuder olika nischade coworking kontor runt om i San Francisco. Enbart WeWork har 15 st kontor. Många av kontoren har ofta olika inriktningar allt ifrån öppna kreativa ytor, till kontor för hackare eller inom ett visst koncept, t ex Fintech eller Biotech. RocketSpace är ett av de kontoren som kräver en första investeringsrunda och har också ett eget accelerationsprogram. Människorna bakom Rocketspace visade upp att över 13 unicorn (värderade över 1 miljard dollar) har suttit i deras lokaler, där bland annat Spotify och Uber när de lanserades.

Att marknaden är en av de hetast kan WeWorks över 20 miljarder dollar värdering avslöja, men allt fler ”Co-working” företag tar in miljarder i kapital för att växa och nischa sig på denna marknaden.

The Society for Construction Solutions

Society for Construction Solutions (SCS) är ett globalt nätverk av branschfolk, entreprenörer, investerare och forskare som regelbundet möts i lokala “chapters” för att stödja den tekniska utvecklingen av arkitektur, teknik, konstruktion, gruv- och anläggningsverksamhet och underhåll.

I San Francisco finns Bay Area Chapter som såklart innehåller en hel del intressanta företag och ledare. För Sverige känns såklart bolag som Katerra och RAD Construction till som arbetar mycket med automatiserade konstruktioner av byggindustrin – likt prefab hus fast mer drivna av data och teknik. De alla drivs av att skapa mer modulära fastigheter för att skapa förutsättningar för att hantera olika användarfall och tjänster över tid.

För min del ser jag det som en intressant samarbete för att brygga Svenska Fastighetsmarknaden med vad som händer i San Francisco. Denna industri måste vi också förstå för att se vilka möjligheter som finns och hur snabbt det går.

Till exempel berättade dem att Google anställer arkitekter för att kunna bygga mer modulärt inom deras Campusområden. Det finns också en stor del växande bolag med tunga investeringar i ryggen som arbetar med AR mätning för att generera 3D-modeller av fastigheter för hantera alla fastigheter som inte har BIM-modeller.

En annan intressant spaning är också hur nya branscher flyter ihop. När branscher tittar på att skapa 3D-ritningar av städer så börjar spelindustrin komma in. De har under lång tid genererat städer med hjälp av data om städer och ritningar. Deras “användare” vill gärna köra runt i städer och spela i städer de känner igen för att skapa så realistiska miljöer som möjligt. Spelmotor har ju flera arkitekter används sig av när de skapat VR-världar.

Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *