Digitala spaningar från MIPIM 2018

Varje år samlas över 20 000 deltagare bland 3000 utställare från över 100 länder i södra Frankrike. MIPIM skapar en arena för nätverk bland fastighetsaktörer inom kontor, bostäder, detaljhandel tillsammans med investerare, politiker och stadsföreträdare. Stockholm Business Arena har skapat en mötesplats för SBA-kommuner och deras där nätverk, miniseminarium och större seminarium har blandats.

Vad gör då en digital chef bland London, Paris, München, Berlin och andra länders montrar där människor som arbetar med transaktioner, kommunpolitik och fastighetsägare möts? ”Nätverkandet är 80%” sa min kollega Helena till fastighetstidningen. Jag kan bara hålla med. Nätverk, Analys och Stöd är några av mina grundstenar i min roll på fastighetsägarna. Att nätverka och få insikter genom att ta temperaturen på branschen och var fokus är i olika frågor. Tack vara SBA (Stockholm Business Alliance) får vi också möjlighet att nätverka med kommunpolitiker och tjänstemän som ger mig möjligheten att diskutera innovationsprocesser och ekosystem ur en politisk beslutsprocess.  Det finns ingen ”dötid” utan Stockholmsmontern fanns det alltid intressanta personer som var öppna för dialog.

Sen fick jag också möjligheten att hålla ett miniseminarium om digitalisering, där mitt budskap var att fastighetsägare bör inse att digitalisering är hur de hanterar informationsåldern. Den vinnande affärsmodellen i informationsåldern handlar om en plattformsorienterad modell. Detta inser Apple, Google, Amazon, Spotify och WeWork.

Vad tar jag med mig för reflektioner och spaningar? Här är några av dem:

Stadsutveckling eller byggnadsplaner?

Det är alltid intressant att se städers planer för framtiden. Se hur de visualiserar deras städer ska växa på bredden, höjden och med nya transportsystem. Däremot verkar det som att städerna invaderas av zombies, för det saknades människor och innehåll i städerna. Utmaningen i framtiden är inte enbart att bygga nytt, det är att designa och optimera staden av nya typer av tjänster, innehåll och behov över dygnet alla tidpunkter och över en period på 10,50 och 100 år.

Digital utveckling, data eller digitalisering – låg prioritet?

Av de städer man träffade och pratade sa alla att digitaliseringen är intressant och kommer påverka städer massor. Men ingen hade någon vision för det utan att nämna olika teknologier eller digitala tjänster. Den staden som inte har en modell och plan för sin digitalisering ur ett affärslogiskt som möjliggör integration av olika ”leverantörer” som skapar ett värde till människan, de kommer ha svårt att kontrollera utvecklingen.

Självklart är det en del fokus på Proptech och innovation, men detta är digital teknik som möjliggör – för städer, fastighetsägare och förvaltare borde prata mer om hur respondera och hantera digitaliseringens möjligheter. Fanns få undantag och det var i innovationsrummet som de flesta intressanta möten och seminarium skedde.

Digitala tvillingar

Företag som vill bygga olika digitala tvillingar av städer och byggnader fanns det gott om. Allt ifrån företag som scannar områden med drönare för att bygga upp 3D-modeller till scannande vagnar som kan lägga lager av information på 3D-ritning eller en BIM-lösning.

Företaget Distruptive Technoliges med sina små Alfapet-liknande sensorer vann årets Proptech företag på MIPIM. De tillsammans med svenskkända  ZynkaBIM, NavVis och BIMObjekt (tror fick med allt rätt) skapar spännande samarbeten med att hantera datalager på fastighetsägarens tillgångar och infrastruktur.

Det som värmer mig är att de kan/har en plan för att integrera olika leverantörer så de uppdaterar information via deras plattform som automatiskt uppdaterar kundens ritningar och plattform.

Det intressanta är hur de driver en process för avlämning av digital information i bygg och förvaltningsprocessen där leverantörer får uppdatera data med vad det är och har för egenskaper, sen får installation och entreprenad uppdatera med när och var saker är installerade.

Datadriven förvaltning eller ”tjänster på fastighetsägarens tillgång”

WeWork höll ett seminarium hur de arbetar med data-driven förvaltning genom att de mäter för att data-drivet optimera sina inköp och leverantörer samt skapa servicelager på den yta de hyr. Sättet de arbetar är väldigt långt fram jämfört med något annat arbete sätt jag mött inom FM. De som satt där ställde knappt några frågor, eller verkade förstå vad de faktiskt utvecklar på fastighetsägarnas tillgångar.

Det fanns några bolag som börjar ta fram ”plattformar” för att förenkla och datadrivet skapa underlag för att monitorerna fastighetens olika leverantörer, system och användning. Det är några som tror värdet ligger i teknik och ”extrahera” data från fastighetens olika system för att visualisera det. Att fastighetsägare ska betala för deras egna tillgång utan något adderat värde är för mig en affärsmodell som snabbt kommer dö. De som har en datadriven modell som skapar insikter och skalfördelar, där tror jag mycket finns att hämta.

Bilens påverkan på städer

Global Real Estate experts och USCDM hade en paneldebatt om hur självkörande bilar kommer att påverka våra städer och planering av städerna. De flesta i panelen var optimistiska att självkörande bilar kommer att öka tryggheten och säkerheten för förare och staden medborgare. Självklart kommer det bli konsekvenser för staden som måste hantera allt fler tomma parkeringsplatser. Jag är inte orolig när jag vet att min kollega Helena Olsson, kommer att se till att det finns en plan för att hantera parkeringsfrågan innan det finns självkörande bilar på våra gator.

Proptechtestbädd lanseras i Litauen

Under MIPIM presenterades det innovativa konceptet – Realbox, av Proptech Baltics. Realbox blir den första Proptech-testbädden i världen som är riktad mot företag över hela världen som vill testa och pilota sina projekt i Litauen. Kanske Urban ICT Kista tar upp kampen om proptech och all tech?

Nu vänder vi hem, med huvudet fullt av inspiration.

Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *