Rapport från SXSW

Med nästan 64782 steg bland BBQ-doft har vi hunnit med mycket av de första dagarna på SXSW – South by Southwest – 2018 i Austin. SWSW är en världens största kreativa samling inom musik, film och digitalt. Hela staden blommar upp med olika områden där pubar, hotell och biosalonger blir platser för meetup, utställningar och seminarium. AirBNB skapades för att skapa sovplatser till besökare till eventet då hotellplatser var för få och för dyra.

Första dagen stod nätverk på agendan. Vi inledde dagen med internationell taco-frukost (som är en tradition i Austin) som borgmästaren bjöd på. Austin har flera samarbeten där de berättade om hur universitetet och företag arbetar med Kina. De har också ett musiksamarbete med Luleå i Sverige.

     
Austin växer med nästan 150 nya invånare varje dag (ungefär som Stockholm). För att höra hur de arbetar med stadsutveckling, infrastruktur och även mobilitet träffade vi ett antal människor som arbetade inom politiken och mydigheter för att prata om stadsutvecklingsfrågor.

Den insikten jag tar med mig är att även om USA har bolag som är långt framme i sin teknikutveckling. Det finns massor av digitala tjänster, innovationskultur och fantastiska ekosystem med startups, investerare och akademi. Så kvarstår den största flaskhalsen att implementera detta i de olika nivåer av politik, ägarskap av frågor och infrastruktur samt förmåga att satsa på långsiktiga investeringar. Inte olikt vilket demokratiskt land som helst.

Här vinner nog de städer som kan omfamna och hantera digitaliseringens utveckling istället för att kontrollera den. Det behövs en strategi hur integrera lager av tjänster på stadens digitala infrastruktur: mobilitetstjänster som Uber & Lyft, Google bredbandstjänster och smarta hemmet eller Amazon handel med leveranser inom 2 timmar.  

Dag två och tre var fokus på plocka ut intressanta seminarium, av alla tusen som finns att välja mellan. Vad är AI, Blockchain och andra tekniker. Hur kommer de påverka oss människor och olika industrier allt ifrån bil, musik, finans och fastigheter.


Det var även många event om mobilitet, dess utmaningar tekniskt med behov av laddinfrastruktur, eldrift och självkörande teknik . Fanns även en del event som pratade om det juridiskalagret:  etiska regel i sina algoritmer och hur städer ska hantera dem.

Inom retail pratade man självklart mycket om automatiseringen av köpet i butiken men också hur e-handel och handels ”infrastruktur” av backend och system flyter ihop. Spaning här var att det var intressanta samtal runt ”baksidan” av ökade e-handeln med nya leveranskanaler att även ”retur kundupplevelsen” nämns som stort fokusområde. Hur hantera returer enkelt och smidigt för att inte behöva hålla onödiga lager eller att göra det jobbigt för konsumenten.  

Det var några större intervjuer som när man var på plats ville följa bland annat Burnie Sanders, Elon Musk & Arnold Schwarzenegger. 


Innan vi lämnade för flygplatsen hörde vi Facebook IQ trendrapport inför 2020. Året då hälften av alla som arbetar är födda på 2000-talet, majoriteten av världen är uppkopplade och har en smartphone. En viktig utveckling! Idag får 40 % av alla med uppkoppling i Kenya, Nigeria & Sydafrika extra inkomster genom onlineförsäljning. 57 % vill använda mobilen för att betala.

Nu hem & direkt vända ner till MIPIM för ännu mer nätverk, städers utveckling och proptech.


Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *