Veckans digitala spaningar – WeWork

I veckans spaning fokusera jag på intressanta spaningar som ger insikter om plattformisering av fastighetsbranschen, data-driven verksamhet och där målgruppen kommersiella fastighetsägare har störst nytta. Många känner till WeWork och deras värdering, här ger några bra insikter på HUR de gör och inte VAD de gör. Men för att göra likadant, behövs en plattformsmodell:

Fastighetsbranschens plattformisering

Har man följt mig ett tag, så vet man att jag tror det bästa sättet för fastighetsbranschen att möta digitaliseringen är att skapa en plattformsorienterad affärsmodell. Det är den affärsmodell som vinner i informationsåldern och det är också den mest affärslogiska modellen när fastighetsägare äger sin tillgång och har användare (hyresgäster + leverantörer + andra aktörer) samt värdeskapande mekanismer (hyror och avgifter).

Det är också en stor möjlighet på grund att fastighetsbranschen troligen är den enda industrin som från början har tillgångs-infrastruktur, löpande betalande relationer med nästan alla människor på jorden. En position som alla nya eller framtida digitala industrier bara kan drömma om.

För att möjliggöra denna övergång och transformation av affärsmodell behövs data, speciellt digital data och möjligheten att samordna den. Den traditionella fastighetsmodellen som att sälja eller hyra ut yta att bo eller arbeta på handlar väldigt lite om digital data. Med denna data som sin tillgång erbjuder skapas en helt ny värld av nya tjänster som kan erbjudas. Så fastighetsägare kommer också behöva förvara och hantera data.

Spaningar som stödjer denna modell:

Analys av WeWorks strategi

En av de bästa läsningar jag sett på WeWorks strategi. Hela sidan går igenom en analys av WeWorks strategi och företag som idag är värderat till över 20 miljarder dollar. Med deras fastighet-as-a-service erbjudande har de tagit en befintlig affärsverksamhet – komersiella fastigheter och uppdaterat den och anpassat den till informationsåldern. De kan med data skapa optimal kontorsdesign och kundupplevelse.

https://www.cbinsights.com/research/report/wework-strategy-teardown/

Hyresgäster efterfrågar digital teknik från en “analog” fastighetsbransch

Artikeln rapporterar från en rapport som MRI Software har gjort, där de granskade över 200 amerikanska fastighetsmäklare. Den beskriver bra hur stor skillnad det är mellan vad hyresgäster förväntar sig och hur kommersiella fastighetsägare faktiskt erbjuder och fungerar. Finns intressanta analyser om vad hyresgäster efterfrågar för typ av tjänster i framtida kontor.

https://propmodo.com/tenants-demand-technology-real-estate-industry-still-using-spreadsheets/

Kommersiella fastigheter är en User Experience Business

Artikeln beskriver på ett mycket bra sätt hur framtidens hyresgäst kommer i allt större utsträckning ta sina beslut på hur “slutanvändarupplevelsen” är. Allt fler företag kommer behöva konkurrera om talang, där hur man arbetar och vilka kontor man sitter i/kan sitta i kommer vara en stor och enkel konkurrensfördel. WeWork är återigen ett exempel på att de kan hantera hyresgäster oavsett om de är en enda frilansare, en kreativ byrå för 25 personer eller ett helt företagsteam. Framtidens värde av kontoret flyttar sig bort från den fysiska tillgången till “tjänstelagret” som ger en bättre användarupplevelse.

https://propmodo.com/every-commercial-landlord-needs-software-interface-property/

Mer läsning om plattformisering och kommersiella fastigheter?

http://flexiblespace.colliers.com/

https://www.wsj.com/articles/the-mall-of-the-future-will-have-no-stores-1497268801

https://provocations.darkmatterlabs.org/towards-a-real-disruption-998a8e42cb63

https://www.recode.net/platform/amp/2018/3/20/17145032/travis-kalanick-uber-new-job-ceo-real-estate-startup-city-storage-systems

En väldigt bra ljudbok om de stora tech-bolagens plattformisering:  

https://www.audible.com/pd/Business/Platform-Revolution-Audiobook/B01DDX7MJ2

Publicerat av

Christoffer Börjesson

Christoffer Börjesson

CDO - Chief Digital Officer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *