Så bygger man stad – i frigolit

Kommunstyrelsens ordförande borstar av sig spåren av fastigheterna i frigolit och konstaterar att den här workshopen verkligen fastnar, i både minnet och på kläderna. Under en kväll med både skratt och allvar byggde Marks kommun och näringsliv gemensamt upp en helt nytt centrum –  i frigolit.
Från workshopen, som var startskottet för att fylla 70 000 kvm med ny centrumbebyggelse i Kinna, går det att få både inspiration och veta vad man inte ska göra.

Vad var det som var så bra?

  • Lekfullheten att faktiskt få bygga stad på en stor flygbild med stora klossar (frigolitblock) skapar både lekfullhet som triggar kreativiteten samtidigt som det ger en bra verklighetsförankring i känslan för hur hög eller låg en fastighet blir i förhållande till andra element.
  • Samverkan att Marks kommun tillsammans med Fastighetsägarna, Företagarna och Handel i Mark gemensamt bjöd in till workshopen och fortsätter arbetet ihop med kontinuerliga avstämningar.
  • Dokumentationen – efter workshopen skickades en sammanfattning och en tidplan för den fortsatta processen ut, dessutom filmades hela workshopen som ett minne att se tillbaka på när den nya centrumbebyggelsen börjar växa fram, ett bra sätt att skapa stolthet och delaktighet. Se filmen om workshopen för Kinna centrum.
  • Utifrånperspektivet – till workshopen var arkitekturskribenten Mark Isitt* och handelsexperten Magnus Kroon inbjudna för att kommentera med en utifrånblick, vilket gav nya insikter och rådde bot på hemmablindheten.
  • Informationen om processen ska nå alla – genom information på www.mark.se och en utställning centralt i Kinna centrum blir även de som inte deltog i workshopen uppdaterade på vad som sker i processen.

Vad kunde gjorts bättre?

  • Hållbarhet glömdes bort – alldeles för få idéer handlade om den hållbara staden. Missa inte att lyfta blicken från här och nu och fundera på hur vi kan förbereda stadsmiljön för att bli mer hållbar. Vi måste ha idéer kring hur vi förbereder stadskärnorna för fler laddstolpar, självkörande bilar och mycket mer på samma tema.
  • Kvinnorna var för få – en ansträngning hade behövt göras för att få en mer jämlik fördelning av kvinnor och män. Kvinnorna är inte på något sätt svåra att hitta i näringslivet och kommunerna 2018.
  • De ungas röst fanns inte med – på workshopen fanns nog ingen yngre än 30 år. Självklart bör de ungas röster också spela stor roll för hur framtidens centrum ska se ut och fungera, den kritiken tog kommunen till sig omedelbart och igår arrangerades en likadan workshop för skolungdomar. http://www.bt.se/mark/unga-tyckte-till-om-kinna-har-forslag-som-inte-de-vuxna-kommer-pa/
Stadsbygge i frigolit. Workshop för att skapa vision för nya Kinna centrum.

Att utveckla en stad är en ständigt pågående process som bör präglas av mångfald och jämlikhet, alla har sin roll att fylla och sina perspektiv att bidra med, därför är det så viktigt att det sker i samverkan. Att bygga stad i frigolit och att göra det tillsammans så som man gör i Mark är ett av många bra exempel på all samverkan som sker för att förtäta och förbättra våra städer. Fastighetsägarna är engagerade i en mängd stadsutvecklingsprojekt, vilket är en självklarhet då husen står där de står och det är en viktig värdesäkring att även investera i livet mellan husen. Vill du ha fler goda exempel på hur fastighetsägarna kan vara med och bidra till utveckling i städerna, tveka inte att höra av dig till oss.

* Mark Isitt, som bl.a. leder Stadsinspektionen i P1, ger sin syn på skönhet i stadsmiljö, arkitektur och vackra stadsmiljöer utifrån exempel från svenska städer på Nordic Property Expo 11-12 september – en mötesplats för alla som arbetar med och är verksamma inom fastighetsbranschen.

 

 

Publicerat av

Anna Liljenby

Anna Liljenby

Anna arbetar sedan 2016 som näringspolitiskt ansvarig för Borås och Sjuhärad och expert på stadsutveckling hos Fastighetsägarna GFR. Hon har de senaste tio åren arbetat som cityledare på Borås City AB, ett arbete som bland annat ledde Borås till Årets Stadskärna 2011. Innan dess arbetade hon som informatör vid Högskolan i Borås. Anna har en fil.kand i medie- och kommunikationsvetenskap som hon även kompletterat med utbildning i centrumutveckling från Högskolan i Jönköping. Älskar cityliv, böcker och stora evenemang. Brinner för stadsutveckling och att få människor att samverka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *