Samhällsutvecklingens doldis

 

Det är lätt att bli hemmablind. Det man arbetar intensivt med hela dagarna är så viktigt att man utgår från att alla känner till det. Därför blir man så förvånad när motsatsen uppenbarar sig. Fastighetsbranschen är sannolikt den bransch som syns och hörs minst i förhållande till den påverkan den har på samhällsutvecklingen. Visste du till exempel att fastighetsbranschen står för drygt 7 procent av Sveriges BNP och betalar 80 miljarder i skatt? Det täcker med råge kostnaderna för sjukvård och social omsorg i statens budget. Omkring 74 000 människor är anställda i branschen och skapar jobb för ytterligare omkring 100 000 människor. Det är fler människor än den totala folkmängden i Blekinge.

Rudolf Antoni

När en gata byggs om, när staden pryds av konstverk eller då bostäder ordnas fram för behövande tror de flesta att kommunen ligger bakom. Och visst kan det vara så det ligger till, men minst lika ofta kommer den här sortens initiativ från näringslivet och fastighetsföretag är särskilt engagerade i denna typ av samhällsförstärkande processer. Fastighetsägandet är starkt förknippat med långsiktighet och ett lokalt engagemang som sträcker sig långt utanför det enskilda husets fyra väggar. Byggnaderna står där de står. Jag brukar därför säga att det viktigaste sättet för fastighetsföretag att säkra sin investering och få en positiv värdeutveckling är att bidra till en positiv samhällsutveckling.

Att fastighetsbranschen är en viktig del av samhällsväven blir oerhört tydligt när vi på Fastighetsägarna nu utvecklar seminarieprogrammet för vår storsatsning Nordic Property Expo. Innehållet rör sig från rena investeringsforum till diskussioner om matens betydelse för staden. Det handlar om politisk analys, hur vi löser bostadsbristen och vad vi ska göra med våra butikslokaler när handeln blir digital. Det handlar också om gröna investeringar, social hållbarhet och hur en feministisk stadsplanering kan se ut. Vi spänner över ämnen som terroristsäkrade stadsmiljöer, nyheter inom proptech och digitalisering och de stora byggföretagens syn på konjunkturen. Det blir nyheter och trender inom arkitektur, framtidens kontorsmiljöer, hållbara transportsystem och konsumtion. Med andra ord är det frågor som spänner över hela samhällets planering och berör människor i deras vardag.

I alla dessa frågor är fastighetsbranschen med och försöker bidra till en positiv utveckling. Men mycket arbete återstår och utmaningar finns det gott om. Visserligen är fastighetsbranschen bäst på börsen när det gäller representation av kvinnor i ledningsgrupper och styrelser – 45 procent. Vi driver i mängder av projekt utvecklingen av trygghet i våra städer och utsläppen av växthusgaser från bostäder och lokaler har minskat med 88 procent sedan 1990. Men vi är långt ifrån klara. När jag får frågan om vad jag jobbar med brukar jag svara att jag jobbar för att den bästa branschen ska bli ännu bättre.

Vi ses på Nordic Property Expo den 11-12 september!

 

Publicerat av

Rudolf Antoni

Rudolf Antoni

Vice VD och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR Ordförande för Svenska Stadskärnors forskarråd. Har arbetat med utredningar och näringslivsfrågor på Fastighetsägarna sedan 2007. Utgår från Göteborg men försöker se fastighetsbranschen och stadsutveckling ur både stor- och småstadens perspektiv. Har en bakgrund inom samhällsvetenskaplig forskning på SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Går igång på siffror och statistik men är även en förkämpe för kulturens betydelse för såväl den enskilda människan som för hela städer och regioners utveckling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *