Fasa ut fossilt ur pannorna!

Fastighetsägarna har skrivit under och lämnat över färdplanen för en fossilfri uppvärmningssektor.

I januari skrev vi under en debattartikel tillsammans med Fossilfritt Sverige och företrädare för energibranschen.

Färsk statistik visar att utsläppen ökade mellan 2017 och 2018. Färdplansarbetet är nu än viktigare. Lite smolk i glädjebägaren är det således när Naturvårdsverket rapporterar att koldioxidutsläppen från fjärrvärme ökar.

Det visar på att det krävs hårt arbete och beslutsamhet om vi ska nå målen. Det är också oroande att en enskild fastighetsägare som kund har mycket liten påverkan på vad som åker in i pannorna. Man får svälja vad det blev. Är det till exempel problem med leverans av biobränsle slås kolpannor på. Här måste leverantör och kund ha närmare relation och dialog för att undvika att fossilt åker in i ugnarna.

Jag tror och hoppas att rubriker om ökat utsläpp snart tillhör historien. Jag upplever att det finns en stark rörelse för att fasa ut fossilt vilket jag ger uttryck för i denna intervju . Fastighetsägarna är med och driver på omställningen genom samarbeten, att uppmuntra till energieffektiviseringar samt genom att ställa krav på fossilfria värmeleveranser.

Det är välkommet att regeringen i vårändringsbudgeten vill ta bort den skattenedsättning på fossila bränslen som funnits. Att försvara och krampaktigt hålla sig kvar vid morötter för att elda fossilt är enligt mig förbluffande tondövt. Att det initialt blir kännbart att bli av med den ekonomiska gräddfilen man haft för fossila bränslen förstår de flesta. Men det är inte ett hållbart skäl för att gräddfilen för fossilt bör behållas.

Den andra positiva nyheten i vårändringsbudgeten rörande fossilfritt var att regeringen uppenbart läst debattartikeln och avsatt 100 miljoner kronor under 2019 till testprojekt som syftar till att uppnå negativa utsläpp, så kallad bio-CCS.

Slutsatsen är att trots negativa nyheter om ökat utsläpp för 2018 ser jag positivt på framtiden. Vi ska, och kommer att fasa ut fossilt.

Publicerat av

Rikard Silverfur

Rikard Silverfur

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert. Civilingenjör Väg- och Vattenbyggnadskonst och stockholmare med både nationell och internationell erfarenhet av bygg-, anläggnings- och fastighetsteknik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *